12 Aug

De IT consultant, een externe topper

IT consultanten zijn vaak mensen die zijn in te huren voor hun diensten. Diensten die een IT consultant levert zijn met name adviezen op diverse vlakken. Over het algemeen is het zo dat een bedrijf een IT consultant inhuurt voor zijn hulp met betrekking tot informatietechnologie. Een IT consultant voert diverse taken uit voor het bedrijf waardoor hij wordt ingehuurd. Een IT consultant die geen ZZP’er is, maar in loondienst werkt kan ook veel verschillende bedrijven moeten helpen, in dit geval omdat het bedrijf waarvoor hij of zij werkzaam is waarschijnlijk ook verschillende klanten heeft.

De belangrijkste taken van een IT consultant

De exacte taken van een IT consultant kunnen verschillen per klanten, oftewel per bedrijf dat hij dient te helpen. Ook kunnen zijn of haar taken verschillen per opdracht die het bedrijf heeft, binnenkrijgt of aan de IT consultant doorgeeft. Vraagstukken bij klanten worden vaak opgelost door IT consultanten. Dit behoort dan ook tot de belangrijkste taken die hij of zij in het dagelijkse bedrijfsleven kan krijgen. Verder geeft een IT consultant vooral advies met betrekking tot IT-strategieën. Dit kunnen bijvoorbeeld strategieën zijn om het bedrijf op marketinggebied omhoog te halen. Denk bijvoorbeeld aan een hoge ranking in zoekmachines. Verder is het zo dat een IT consultant veel doet met betrekking tot de ontwikkeling van applicaties, maar ook de ontwikkeling van websites. Een IT consultant pakt dus eigenlijk alles wat met ICT te maken heeft aan binnen een bepaald bedrijf. Hij of zij krijgt de taken soms een applicatie te ontwikkelen of onderhouden, soms een website te ontwikkelen of onderhouden en in sommige gevallen bepaalde webpagina’s te voorzien van een hogere ranking in de zoekmachines. Zoekmachineoptimalisatatie speelt een steeds grotere rol. Offline marketing wordt online marketing en hier kunnen IT consultanten uitstekend op in spelen door hun taken uit te voeren. Verder is ook systeemintegratie 1 van de belangrijkste taken van een IT consultant. Met systeemintegratie wordt eigenlijk het volledige proces bedoeld van het bijeenvoegen van de deelsubsystemen in één systeem. Het zorgen dat alle losse subsystemen, oftewel kleinere systeemonderdelen samen goed functioneren is hierbij iets erg belangrijks.

Welke skills heeft een IT consultant

IT consultanten dienen gespecialiseerd te zijn in diverse taken. Alles wat gedaan wordt met betrekking tot applicaties, websites en marketing dient uiteraard goed te gaan en het is daarom belangrijk dat een IT consultant de juiste skills heeft. Zo dient een IT consultant verstand te hebben van vrijwel alles dat te maken heeft met informatica. Binnen het vakgebied ICT moet een IT consultant in principe op iedere probleem een oplossing hebben. Verder moet hij of zij kunnen coderen en websites kunnen opzetten. Niet enkel de design van een website dient er goed uit te zien, ook het werk achter de schermen moet in orde zijn. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan zaken zoals contactformulieren, die in een keer naar de juiste ontvanger moeten gaan. Een IT consultant moet technisch veel weten, maar daarnaast ook mond op mond sterk zijn. Het kunnen overtuigen van klanten is bijvoorbeeld belangrijk. Het kunnen uitleggen hoe iets zit en wat een goede optie is speelt een grote rol. Je punt aanvullen en versterken met argumenten is ook een belangrijke vaardigheid. Sociaal gezien moet een IT consultant dan ook met diverse mensen over weg kunnen.

Verdiensten IT consultant

Wat je als IT consultant kunt verdienen is erg variërend. Er zit met name een verschil tussen een ZZP’er of een medewerker van een bedrijf. Als werknemer zul je een bepaald salaris krijgen. Dit salaris is enorm variërend. Net als bij vrijwel alle andere beroepen heeft de hoogte van het salaris met diverse factoren te maken zoals je specifieke afdeling, maar ook de hoeveelheid jaren dat je in een bepaald bedrijf werkt. Gemiddeld zal het salaris tussen de 3500 en 4500 euro liggen. Als ZZP’er is dit echter heel anders. Je kunt immers geen vast bedrag noemen, omdat een ZZP’er de ene maand veel klanten kan hebben en de andere maand weinig tot geen. Ook je naamsbekendheid speelt een grote rol.