06 Sep

Wat zijn de voordelen van bedrijfsfitness?

Werknemers zitten gemiddeld 9 uur per dag aan een bureau en maar 12 procent van alle werknemers bewegen regelmatig of oefenen een sport uit. Dit betekent dat er op de lange termijn gezondheidsproblemen kunnen ontstaan, zoals bijvoorbeeld rugklachten, problemen met de benen of een slechte weerstand.

Als werkgever vind je fitte en gezonde werknemers belangrijk. Fitte werknemers zijn productiever en melden zich minder vaak ziek. Om je werknemers extra te motiveren om een goede fysieke gezondheid te behouden, zou je als bedrijf een eigen fitnessruimte kunnen openen. Dit heeft niet alleen veel voordelen voor jou als werkgever, ook jouw werknemers hebben er baat bij. In dit artikelen zetten we de voordelen van een bedrijfsfitness voor je op een rijtje.

De voordelen van een bedrijfsfitness voor werkgevers

Het openen van een bedrijfsfitness levert je als werkgever veel voordelen op. We bespreken de belangrijkste.

Lagere ziektekosten

Regelmatig sporten zorgt ervoor dat de algehele gezondheid van jouw werknemers verbeterd wordt. Het kan ervoor zorgen dat de bloeddruk verlaagt, het vermindert de kans op chronische ziektes en het kan tot gewichtsverlies leiden. Als resultaat hiervan kunnen de ziektekosten lager uitvallen, wat weer als resultaat heeft dat de bedrijfskosten in totaal lager uit zullen vallen.

Minder afwezigheid

Regelmatig sporten zorgt ervoor dat de algehele gezondheid verbetert en dat er daardoor meer weerstand ontstaat tegen ziektes; het immuunsysteem wordt sterker. Het hebben van een bedrijfsfitness kan er voor zorgen dat er minder snel een verkoudheid ontstaat bij werknemers. Dit heeft als resultaat dat de ziektedagen minder zijn en er dus minder ziektekosten gemaakt worden.

Voordeliger dan een abonnement

Je zou er als werkgever voor kunnen kiezen om je werknemers een korting aan te bieden op een lidmaatschap bij een sportschool, maar dit schijnt veel duurder uit te pakken dan een bedrijfsfitness. Mensen houden het sporten bij een sportschool minder lang vol, het is om deze reden voor jou als bedrijf daarom niet kosteneffectief.

De voordelen van een bedrijfsfitness voor werknemers

Regelmatig sporten zorgt er niet alleen voor dat je in vorm blijft en gewicht verliest, ook je productiviteit verbetert door het doen van oefeningen. Door het regelmatige sporten zul je alert en productief zijn op het werk, waardoor je je werkzaamheden sneller kunt afronden en je minder fouten maakt.

Door je alertheid te optimaliseren kun je je productiviteit verhogen. Door het doen van oefeningen wordt de bloedstroom naar je brein verhoogd. Dit vergroot je bewustzijn met als resultaat dat je sneller geneigd bent om een nieuw project aan te pakken. Ook krijg je door het sporten meer energie. Hierdoor voel je je fitter op het werk. Ook als je geen tijd hebt om dagelijks uitgebreid te sporten, dan helpt zelfs een wandeling tijdens de lunch je al om je belangrijkste doelen te bereiken.

Optimale lichamelijke gezondheid

Je algehele werkvermogen verbetert als je conditie en gezondheid optimaal zijn. Je krijgt meer uithoudingsvermogen, je vermindert in lichaamsgewicht en hierdoor heb je minder kans op het ontwikkelen van een hart-, of vaatziekte. Ook je uithoudingsvermogen verbetert, wat ervoor zorgt dat je beter kunt voldoen aan de fysieke eisen die je baan aan je stelt.

Ook je geestelijke gezondheid verbeteren draagt bij aan het productiever zijn op je werk. Regelmatig sporten heeft als effect dat je minder gevoelens hebt van depressie en angst. Sporten en bewegen zorgt voor de aanmaak van serotonine in je hersenen. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Dit stofje zorgt ervoor dat je je beter voelt, waardoor je ook beter om kunt gaan met stress. Als je op een juiste manier om kunt gaan met stressvolle situaties, dan heeft dit als direct effect dat je een betere relatie ontwikkelt met collega’s, waardoor je meer kansen hebt om je baan in de toekomst te behouden.

Preventie van ziekte

Door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen, word je immuunsysteem sterker, waardoor je minder snel ziek wordt. Je hoeft je dus minder vaak ziek te melden, wat positief is voor je ziektedagen. Als je een sterk immuunsysteem hebt, ben je minder snel verkouden en krijg je minder snel griep. Ook de kans op obesitas, diabetes type 2, hart-, en vaatziekten en een hoge bloeddruk verlaagt als je regelmatig aan sport doet.