19 Nov

Huis verkopen? Volg deze tips voor gegarandeerd succes

Je huis verkopen kan een spannende tijd zijn. Er komt in deze periode veel op je af en er moeten belangrijke beslissingen gemaakt worden. Als je eenmaal een nieuw huis hebt gevonden wil je het liefste zo snel mogelijk van je oude huis af. Niemand zit er op te wachten dat de koop van het nieuwe huis niet door kan gaan, omdat het oude huis nog niet verkocht is. Wij geven je graag zes tips om je huis sneller te kunnen verkopen.

Tip 1: Kleine moeite, groot plezier

Het klinkt misschien gek, maar het is erg slim om nog te klussen in je oude huis. Vaak zijn de muren wel aan een nieuwe laag latex toe als je het huis gaat verkopen. Vaak wordt er dan gedacht dat de nieuwe bewoner dit wel kan doen. Toch zal een eventuele koper sneller geïnteresseerd zijn als het huis er helemaal strak uit ziet. Dit betekent niet dat er een hele verbouwing plaats hoeft te vinden, maar met kleine klusjes kun je al een groot verschil maken.

Tip 2: Leeg huis

Ben je al aan het verhuizen en zijn alle meubels uit het huis? Dit kan voor een nieuwe koper erg leeg over komen. Niet iedereen kan door een lege kamer heen kijken. Zo creëren meubels een gevoel bij het huis. Is het niet anders mogelijk en moeten de meubels al verhuist worden? Maak dan genoeg foto’s van een gemeubileerd huis. Dit kan er voor zorgen dat de koper al een beeld heeft van het huis met meubels. Er zijn zelfs mogelijkheden waarbij er meubels gehuurd kunnen worden voor de verkoop van je huis.

Tip 3: Via via

Waar veel mensen gelijk een woning op Funda of een andere verkoopsite zetten is het altijd slim om rond te vragen of mensen niet op zoek zijn naar een huis. Zet een berichtje uit bij buren en bekenden. Het is vaak voor mensen een leuk idee als er iemand in de buurt komt wonen die ze kennen. Het voelt voor beide partijen gelijk vertrouwt en je krijgt hiermee een streepje voor op andere kopers.

Tip 4: Een beeld zegt meer dan duizend woorden

In de verkoopadvertentie van je huis kan een goede tekst worden gezet waarin alles wordt uitgelegd. Toch zijn goede foto’s van je huis het belangrijkste. Dit is het eerste wat mensen zien en als deze niet bevallen zullen ze ook niet verder kijken in de advertentie. Zorg voor voldoende licht in huis door bijvoorbeeld het toevoegen van kunstmatig licht. Schakel dan ook altijd een echte professional in om de foto’s te maken. De fotograaf kan met al zijn ervaring goede tips geven om het huis beter uit de verf te laten komen. Ook hebben ze speciale camera’s waarmee je goed uit een hoek kan fotograferen. Zo lijkt je huis vele malen groter dan met een normale camera.

Tip 5: Een opgeruimd huis

Vrijwel niemand houdt van veel zooi in huis. Bij het maken van foto’s en het houden van bezichtigingen is het dan ook belangrijk dat dit uit het zicht is. Zorg bijvoorbeeld voor niet te veel jassen aan de kapstok en rondslingerende schoenen. Maak zo nodig één of twee dozen vrij waarin de rondslingerende rotzooi gedaan kan worden. Op het moment dat de foto’s gemaakt worden of dat er iemand langs komt voor een bezichtiging kun je dit snel in deze doos gooien. De doos kan dan achterin in je auto, zodat niemand de rotzooi hoeft te zien.

Tip 6: Nieuwe technieken

Er zijn steeds nieuwe technieken waarmee je de advertentie van het huis er uit kan laten springen. Zo zijn er makelaars die een filmpje met meer informatie bij de advertentie kunnen zetten. Ook het gebruik van een zogenaamde 360 graden camera komt steeds vaker voor. Op deze manier wordt er een foto midden in elke kamer genomen. De potentiële kopers kunnen vervolgens vanuit dat standpunt door de verschillende kamers kijken als of ze in het huis zijn. Een andere mogelijkheid is het toevoegen van een plattegrond in 3d. Dit geeft net wat meer inzicht dan de 2d plattegrond. Overleg met de makelaar welke technieken ze hebben en wat ze in jouw situatie aan zullen raden.