06 Sep

Je huis verkopen in 6 stappen

Een huis verkopen lijkt een gigantisch project. En met iets van die waarde is het ook goed om zorgvuldig te zijn, en te zorgen dat alles volgens het boekje verloopt en rechtsgeldig is. Een makelaar in de arm nemen is dan ook geen overbodige luxe!

Maar in feite weet je, als je er even over nadenkt, zelf al meer dan je denkt – je moet je huis promoten, bezoekers inplannen, een contract opstellen enzovoort. Hier vind je in het kort alle belangrijke stappen om een huis te verkopen. Wedden dat je het mee vindt vallen?

Een goede vraagprijs bepalen

Om te beginnen wil je een goede vraagprijs voor je huis bepalen – en dat is niet per se de realistische prijs. Je kan er vanuit gaan dat de geïnteresseerden er een deel vanaf gaan proberen te onderhandelen – en daarom zet je een hogere prijs neer dan het bedrag dat je er echt voor wilt ontvangen. Verder is de vraagprijs ook afhankelijk van subjectieve factoren, en niet alleen van de waarde van het huis zelf. Denk aan de locatie, de buurt, het energielabel en het uiterlijk.

Clausules opstellen

Om je huis te verkopen heb je een gedetailleerd koopcontract nodig. Standaard koopcontracten zijn op internet te vinden, en geven je een indruk van welke informatie je allemaal moet verzamelen over je huis. Een makelaar kan jouw persoonlijke contract piekfijn in orde maken en een aantal clausules opstellen.

Clausules zijn secundaire, maar belangrijke subkopjes in het koopcontract. Je hebt zelf een mededelingsplicht, waarin je eerlijk aangeeft hoe oud het huis is en of er verborgen gebreken zijn. Ook moet je het huis opleveren met een geldig energielabel.

Je huis aanprijzen

Dan is het een kwestie van je huis zo positief mogelijk in de markt zetten, met een zorgvuldige omschrijving en een prachtige fotoserie. Dat is de informatie die je gaat verspreiden.

Er zijn heel veel kanalen om je huis te promoten. Natuurlijk zijn er Funda en andere grote websites waar je een gelikte presentatie van je stulpje kunt plaatsen. Maar ook informelere kanalen, zoals social media en van horen zeggen, hebben al flink wat huizen van eigenaar laten verwisselen. En natuurlijk is daar de makelaar. Liefst een lokale, want die heeft alle connecties om jouw huis binnen de regio in het zonnetje te zetten.

Bezichtigingen inplannen

Je zoekt contact met een potentiële koper en nodigt die uit voor een bezichtiging. De makelaar kan dit ook voor je regelen. Je kan de bezoekers zelf rondleiden en alle vragen beantwoorden. Vergeet niet na afloop te vragen wat ze vonden, en eventuele bezwaren zo goed mogelijk te bespreken. Een paar dagen of een week na afloop neem je nog een keer contact op om te polsen of hoe het met de interesse staat. Ondertussen kan je gewoon nieuwe bezichtigingen inplannen.

Van tevoren zorg je natuurlijk dat je huis er piekfijn uitziet: opgeruimd, schoongemaakt, lelijke plekken tactisch verborgen achter een sierkleedje. Echt onaantrekkelijke ruimtes kan je snel repareren of provisorisch inrichten. En het klinkt stom, maar het is echt waar: een lekker ruikend huis verkoopt beter dan een huis dat naar natte hond of knoflook ruikt!

  1. Onderhandelen met potentiële kopers
    Na een aantal bezichtigingen, en dat aantal kan variëren van 1 tot 100, zal iemand een bod uitbrengen. En dan wordt het pas echt interessant. Je gaat met de biedende partij rond tafel zitten. Je probeert er achter te komen waarom iemand lager biedt dan jouw vraagprijs, en in een goed gesprek probeer je die prijs omhoog te praten. Natuurlijk blijf je altijd vriendelijk en begripvol voor de argumenten van de bieder!

Maar ook als de bieder jouw vraagprijs wil betalen, hoef je niet direct toe te happen. Zeker als er nog meer bieders zijn, dan probeer je er achter te komen wat de beste verkoop is. Een makelaar kan je helpen, als je door de bomen het bos niet meer ziet.

  1. Het contract tekenen en het huis overdragen
    Ben je het eens geworden met één bieder? Dan wordt het tijd om het contract definitief te maken. Daarin staat niet alleen de prijs, maar ook de datum van overdracht, betaaldatum, eventuele extra clausules en afspraken over de overname van meubels en andere interieurelementen.

Zodra jullie allebei je krabbel onder het contract zetten, gaat de koopovereenkomst naar de notaris. Ook de koper krijgt een kopie, en vanaf dat moment heeft die nog drie dagen om de koop te annuleren. Gebeurt dat niet, dan stelt de notaris een akte van levering op. De koper dient dan de koopsom te voldoen. Zodra jij de akte van levering hebt ondertekend, heb je je huis verkocht.