21 Jan

Voegen schoonmaken

Voegen tussen je badkamer- of keukentegeltjes worden na verloop van tijd gelig en in de badkamer ontstaat soms schimmel. Met deze schoonmaaktips kan je voegen schoonmaken en je badkamer weer laten blinken.

Vloeibaar schuurmiddel of antikalkmiddel

Zijn je voegen vooral vies van zeepresten? Dan volstaat de voegen schoonmaken met een klein beetje vloeibaar schuurmiddel meestal. Doe wat van het schuurmiddel op een sponsje en maak daarmee de voegen schoon. Nog even naspoelen met water en vervolgens droogmaken.

Zit er vooral kalkaanslag op je voegen en is het nog niet teveel ingetrokken, dan maak je de voegen eenvoudig schoon met een antikalkmiddel. Breng dit op de voegen aan en laat het even inwerken. Daarna maak je het schoon met een sponsje. Tot slot even afspoelen en droog maken om nieuwe kalkaanslag te voorkomen.

Wasverzachter

Je zou het misschien niet zo snel verwachten, maar wasverzachter is een prima voegenreiniger. Doe twee eetlepels wasverzachter in een emmer warm water en maak met een doek of spons de voegen schoon. Dit werkt vooral goed bij voegen die nog niet heel erg vuil zijn.

Schoonmaakazijn

In de badkamer heb je niet alleen last van vuil, maar ook van kalkaanslag. Schoonmaakazijn lost kalk op en is daarom een prima middel om zowel de voegen als de tegeltjes schoon te maken. Vul een plantenspuit met 1 deel schoonmaakazijn en 2 delen water en spuit het op de voegen en de tegels. Een half uurtje laten inwerken en daarna afnemen met een spons. Spoel alles vervolgens goed na met water.

Baking soda met groene zeep

Baking soda is een huismiddeltje dat werkt voor vrijwel elke schoonmaakklus. Ook voor je voegen. Maak een pasta van baking soda en water. De verhouding moet ongeveer 3 delen baking soda op 1 deel water zijn. Breng de pasta met een tandenborstel op de voegen aan. Een kwartiertje laten inwerken en daarna afspoelen met heet water. Zijn je voegen erg vuil, vervang dan de baking soda door gewone soda. Deze is net iets sterker.

Een andere toepassing met baking soda is de combinatie baking soda en groene zeep. Meng twee eetlepels baking soda met acht eetlepels groene zeep en boen hiermee de tegels en de voegen.

Bleekmiddel

Zijn de voegen erg vuil, heb je last van schimmel of worden ze niet goed schoon met schoonmaakazijn, kies dan voor een agressievere aanpak. Bleekmiddel zorgt ervoor dat je voegen niet alleen mooi schoon, maar ook weer helemaal wit worden. Verdun bleekmiddel met water en breng het met een tandenborstel aan op de voegen. Boen ze goed schoon. Spoel na met water om te voorkomen dat er bleekresten achter blijven.

Zorg voor voldoende ventilatie als je met bleekmiddel aan de slag gaat en kijk uit voor je kleding. Bleekmiddel kan daar lelijke vlekken op achterlaten.

Waterstofperoxide

Zit er schimmel op je voegen, dan werkt waterstofperoxide (3%) goed. Wees echter voorzichtig met aanbrengen. Het is minder goed voor je tegels. Breng het dus met een wattenstafje of een kwastje aan en draag huishoudhandschoenen om je handen te beschermen. Net als bleekmiddel, heeft waterstofperoxide een blekend effect. Kijk dus ook hiermee uit voor je kleding.

Voegenreiniger of schimmelreiniger

Een andere oplossing voor schone voegen zijn speciale voegenreinigers. Deze zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. Er zijn kant-en-klare spuitbussen, maar er zijn ook concentraten die je rechtstreeks met een doek of spons op de voegen aangbrengt.

Heb je last van schimmel op je voegen, dan kan een schimmelreiniger een goede oplossing zijn. Deze is in sprayvorm verkrijgbaar en spray je op de door schimmel aangetaste plekken. Zorg ook hier voor voldoende ventilatie terwijl je de reiniger aanbrengt.

Stoomreinigers

Wil je een goede dieptereiniging van je voegen, dan kun je een goede schoonmaakbeurt met een stoomreiniger overwegen. Een stoomreiniger werkt vooral erg goed bij de aanpak van schimmel.